Η Εταιρεία Μελετών Λημνίας Γης γεννήθηκε το 2006 στον Κότσινα της Λήμνου

Στον μυθολογικό χρόνο ο Θεός Ήφαιστος θεραπεύθηκε με την Λημνία Γη, ενώ στην Ομηρική εποχή ο ήρωας Φιλοκτήτης. Ο Θεόφραστος ο Ερέσιος, ο Πεδάνιος Διοσκουρίδης, ο Γαληνός, ο Πλίνιος ο Πρεσβύτερος, ο Βιτρούβιος ασχολήθηκαν με την Λημνία γη κατά την αρχαιότητα. Στα χρόνια που ακολούθησαν πάρα πολλοί περιηγητές όπως ο P. Bellon, o Thevet, o Tournefort, o Buondelmonti κ.α. δεν ήταν δυνατόν να μήν δείξουν ενδιαφέρον για το θέμα. Παρά τα όσα έχουν ήδη γραφτεί, το μυστήριο της φύσης της Λημνίας Γης εξακολουθεί να μας προκαλεί και να παραμένει άλυτο. Ένα πεδίο έρευνας και εφαρμογής πρωτοποριακών αναλυτικών μεθόδων ανοίγεται για το μέλλον, καλώντας Γιατρούς, Αρχαιολόγους, Χημικούς, Ιστορικούς, Κοινωνικούς Ανθρωπολόγους, Αρχαιομέτρες, Γεωλόγους να το προσεγγίσουν.

Πέμπτη 11 Αυγούστου 2011

Διδακτορική διατριβή 1982 Πανεπιστήμιο Αθηνών Λημνία γη -Το πρώτο παγκοσμίως πρότυπο φαρμακευτικό προϊόν- Παξιμαδάς Σπυρίδων Α. Εκδόσεις Ελληνικά Γράμματα

Η πλήρης και εμπεριστατωμένη παρουσίαση της ιστορίας της Λημνίας γης, του πρώτου παγκοσμίως προτύπου φαρμακευτικού προϊόντος, είναι ένα δύσκολο εγχείρημα. Η δυσκολία έγκειται στο γεγονός ότι καταβάλλεται προσπάθεια να παρουσιαστεί πορεία ζωής διαρκείας τριών χιλιάδων ετών.
Το θέμα προσεγγίζεται μέσα από ιστορικά δεδομένα, τα οποία αποδεικνύουν ότι η Λημνία γη καταξιώθηκε ως ένα σπουδαίο και υπολογίσιμο φάρμακο ανά τους αιώνες και, πέραν τούτου, απετέλεσε ίσως το πρώτο παγκοσμίως γνησιο προϊόν με σήμα κατατεθέν. Έγκριτο επιστημονικό έργο για κάθε ενδιαφερόμενο για την Λημνία Γη, καρπός τριακονταετούς έρευνας του δρος Σπύρου Παξιμαδά. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου